"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/10/15

Kelt szőlős pite

Tóth mama receptje:
1 dl tejben elkeverünk egy kávéskanál cukrot, majd felfuttatunk benne 1/3 kocka élesztőt.
Jó bő fél liter tejet meglangyosítunk, feloldunk benne másfél evőkanál cukrot és egy szűk csapott teáskanál sót. Egy csomag (10 dkg) vajat, vagy 1/3 csomag Rámát megolvasztunk. 2 tojást kicsit felverünk.
Fél kiló (langyos helyen tartott) lisztet (fele sima, fele félfogós) tálba szitálunk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáöntjük a tejet (először csak egy részét), a tojásokat és kevergetés közben az olvasztott vajat. Tejet annyit adjunk hozzá, hogy a fánk tésztánál kicsit lágyabb legyen. Ha túl híg a tésztánk, dolgozzunk bele még egy kevés lisztet, ha túl kemény, akkor egy kis tejet. Fakanállal lazán kidolgozzuk a tésztánkat, nem kell nagyon dagasztani. Letakarva langyos helyen kelesztjük.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenünk, kevés liszttel megszórunk. Mikor a tésztánk 3/4-re megkelt, tepsibe öntjük, eligazgatjuk. Bőven megszórjuk (előzőleg nagyon alaposan megmosott) szőlővel és kb. 2 félmarék kristálycukorral. 3-5 percig előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha a tésztája felvágva nem esik össze.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése