"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek." (Arany János: Családi kör) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Miközben mosogatsz, imádkozz ! Adj hálát a mosogatni való tányérokért, hiszen ez azt jelenti, hogy volt bennük étel, hogy tápláltál valakit, hogy szeretettel gondoskodtál valakiről: főztél és asztalt terítettél. Képzeld el, hány ember van a Földön, akinek nincs mit elmosnia, vagy nincs kinek megterítenie." ( Paulo Coelho ) ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Si mangia per vivere e non si vive per mangiare - Nem azért élünk, hogy együnk, azért eszünk, hogy éljünk." ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ "Ne úgy gyűjtsd a recepteket vagy vacsoraélményeket, mint egy lepkegyűjtő ! Élvezd amit csinálsz." (A. Bourdain) ♥ ☼ ♥ ☼ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥ ☼ ♥

2015/09/11

Meggyes bólyi túrós (lusta asszony rétese, dobálós süti)

Míg az alap Bólyi túrós rétesben valamennyi mazsola van a túróra rászorva, ez a süti jó sok meggyel készül.

Hozzávalók:
30 dkg rétes liszt
1 cs. sütőpor
20 + 5 dkg cukor
fél kg túró (a krémesebb fajta)
12,5 dkg margarin (fél kocka)
1 pohár tejföl (150 gr-os) vagy 2 kis pohár (125 gr-os) natur joghurt (én azzal készítem)
4 tojás
fél liter tej
2 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
legalább fél kg magozott meggy(lehet több is)

A lisztet a sütőporral és 20 dkg cukorral alaposan összekeverjük és felét egyenletesen beleszórjuk egy tepsibe (előzőleg kibélelhetjük sütőpapírral). A margarin felét apró forgácsokra vágva elosztjuk a lisztes keverék tetején. A túrót áttörjük a tejföllel (joghurttal), csipetnyi sóval és a vaníliás cukrokkal. Aki édesebben szereti, tehet a túróba is egy kevés cukrot. A túrót rákanalazzuk a vajas lisztes rétegre. Kirakjuk a lecsöpögtetett meggyel. Erre rászorjuk a lisztes keverék másik felét. A tojásokat a tejjel, a kimaradt 5 dkg cukorral és a maradék, felolvasztott margarinnal kikeverjük és egyenletesen ráöntjük a tepsi tartalmára. Legalább negyed órát (de jobb, ha felet) állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, közepesnél egy kicsit nagyobb lángon, kb. 3/4 órát sütjük. Ha szép aranysárga a teteje és a beleszúrt tű nem lesz ragacsos, készen van. Kihűlve szeleteljük, porcukorral megszórva kínáljuk.
(Langyosan még finomabb, csak nehéz szeletelni)
tepsi méret 25x35 cm












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése